Bitki ve Çiçeklerinizin Doğurganlığını Artırmak İçin Mart Ayında Bu İşlemi Yapın

Posted by

Yedişer gün arayla hava, su ve toprağa düşen cemre, bitkilerin de ilkbahar mevsimine merhaba demesine yol açtı.

Mart ayına girilmesiyle birlikte, çiçek ve bitki yetiştiren milyonlarca vatandaşta yaz hazırlıkları hızlanırken, toprağın verimini artırmanın ve çiçeklerin sağlıklı büyümesini maksimuma çıkarmanın yolu belli oldu.

Birçok ağaç türü için yapılan erken budama işleminin yanı sıra, toprağa uygulanacak olan doğru kireçleme tekniği, humuslu toprakların bile etkisinin üzerine çıkmakta ve çiçekleri çok kısa sürede mükemmel büyüklüklere çıkarmakta.

TOPRAK KİREÇLEME NE İŞE YARAR?

Toprak kireçlemesi, bir yandan asidik varlıkların azalmasını sağlarken, bir yandan da bitkilerin topraktan fosfor toplamasına yardımcı olarak daha istikrarlı bir büyüme sağlar. Aynı zamanda bu uygulama, çok sayıda mikroorganizma ve solucan türevi canlıların hava almasına uygun toprak koşullarını oluşturur.

Kireçleme sayesinde toprak daha verimli ve mineral bakımından zengin hale gelir. Toprağı zenginleştiren organik maddeyi işleyen bakteri ve mantarlar, daha yüksek pH seviyelerine ulaşan topraklarda kolaylıkla yaşamaya devam edebilir.

BAHÇENİZE NE ZAMAN KİREÇLEME YAPMALISINIZ?

Kireçleme, toprağın asitliğini düşürmek amacıyla yapılır ve doğru zamanda uygulanırsa mahsulün daha hızlı büyümesini teşvik eder.

Kış ayları için kireçleme sonbahar mevsiminin sonlarında ve ilkbaharın için kireçlemeyi mart ayının ortalarında yapmak en iyisidir. Deneyimli çiftçiler, planlanan ekimden birkaç hafta önce, Mart ayında toprağa kireç dökerler.

TOPRAĞI ASİTLERDEN ARINDIRMAK İÇİN HANGİ KİREÇ TÜRÜ KULLANILMALI?

İlkbahar kireçlemesi için yaygın olarak kullanılan toz kireçler, yavaşça çözünen granüllerin aksine toprağa hızlıca nüfuz ederler. Bu nedenle çiftçiler, faydalı minerallerin daha yavaş şekilde toprağa salınması için sonbaharda granül kireç kullanılmasını tavsiye ederken, toprağa hızla nüfuz eden toz kirecin ise ilkbahar için uygun olduğunu belirtiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir